Врачански областен ежедневник

Брой: 49, 03.03.2011 г.

Начало | Цени за реклама | Пишете ни

·

Събития
· Конфликти
· Крими
· Политика
· Спорт
· Куриози
· Стил
· Шоу
· Малки обяви
· Архив
Търсене


„Искам да обединя колегите”
    Интервю с новия председател на Регионалната лекарска колегия във Враца д-р Георги Комитски
   
    Той е най-младият лекар, шеф на ортопедично отделение във Врачанската болница. Преди дни бе избран за председател на Регионалната колегия на лекарския съюз в област Враца.
    Роден е на 1 ноември 1966 г., основно образование учи в град Криводол, средно - в Монтана. Завършил е Медицински университет в Плевен, специализация “Ортопедия и травматология” в институт “Пирогов” – 2000 г., бил е на специализация в Италия. От м. ноември 2007 г. е шеф на отделение “Ортопедия и травматология”.
    - Как приехте този отговорен пост?
    - Това е волята на колегите от Врачанската болница. Те решиха единодушно да се кандидатирам за този пост. Мандатът на предишния председател д-р Антонио Георгиев изтече. Избрахме и нови зам.-председатели –д-р Весела Павлова от Мездра и д-р Боряна Добрева от Козлодуй. Изцяло нов екип има във всички комисии.
    - Кои са належащите проблеми, които трябва да решавате? Какво стана с увеличението на заплатите?
    - Това трябва да се реши все пак от Министерството на здравеопазванието, което при сегашната ситуация е невъзможно. Врачанската болница, както и останалите в страната са акционерни дружества. Те работят с бюджет в определени граници и парите зависят от клиничните пътеки - няма други ресурси, които да доведат до това увеличение на заплатите на персонала. Ние не сме на издръжка на държавата.
    - Какво ви предстои в най-скоро време?
    - Най-близкият форум е на 4 юли в НДК. Ще бъдат разгледани проблемите на българското здравеопазване. Реализира се от Българския лекарски съюз и ще обсъждаме “Актуални аспекти на здравеопазването”.
    - Как ще коментирате промяната в потребителската такса на пенсионерите?
    - Нямаше време да обсъждаме този въпрос, но тази вечер личните лекари ще се събират и ще стане ясно каква е позицията им, ще разгледаме как да реагираме и ние от лекарския съюз. Очакваме джипитата да излязат с декларация. Все пак това е перо, от което се формира прихода на общопрактикуващите лекари. Има списък за лица, освободени от тази такса. Не би рябвало да има такава разнопоставеност и разделение. Правилата трябва да важат за всички. Това ще доведе до конфликти и разногласия, конфронтация между лекари и пациенти.
    - Какви амбиции имате при работата Ви в Лекарския съюз?
    - Трябва да има обединение в съсловието, което е доста разединено от условията, при които работим. Разединение има при колегите от доболнична и болнична помощ, между общопрактикуващи и специалисти. Трябва да си защитим интересите пред различните структури на Министерството на здравеопазването, както и пред Здравната каса, пред която ние не сме реална страна в договорните отношения. Дебатите в НДК в четвъртък би трябвало да са и за това. Новото ръководство трябва да решава тези проблеми на новия събор. Промяната трябва да тръгне отдолу нагоре. От колегите, които избират делегати на Националния събор зависи избора на хора в ръководство.
    - Достатъчно ли са парите за болниците?
    - При тази растяща инфлация в страната, знаете, че пътеките не са актуализирани поне 3 години... Всичко е повишено и разходите също, а ние трябва да се съобразяваме с това. От друга страна води до намаление парите, които остават за заплати на персонала.
    - Сега има ли напрежение в съсловието?
    - Още не съм говорил с всички колеги. Не мога да кажа, че са готови за спонтанен протест, но има недоволство. Нямам постъпили никакви оплаквания засега от колегите.
   
<<< Коментирай >>>

Още теми от деня:

Начало | Цени за реклама | Пишете ни

Информацията и снимковия материал в тази страница е собственост на "Шанс експрес" ООД.
Design & hosting Vratza On-Line